AE.Icària

AE.Icària

Bellmunt (2.10.10)

Bellmunt del Priorat-Gratallops - 2.10. 2010
Estem arribant a Falset i la boira cobreix part del Priorat, però un cop a Bellmunt comença a sortir un sol decidit a fer-se pas entre els núvols i al final reix en la seva aventura.
Bellmunt es un petit poblet ubicat a la part alta d’ un turó. Nosaltres l’atravessem direcció les mines però podem observar uns carres formats per tot de casetes porticades que fan pensar en una antiga colònia, segurament del segle passat quan les mines de plom estaven a ple rendiment.
Passem també per una casa d’ estil modernista de primers del segle XX molt gran i que ens crida l’ atenció, sembla que aquí estaven ubicades les antigues oficines de la mina i també hi vivien els encarregats.
Bellmunt aprofita aquestes antigues mines ara ja en desús per atraure el turisme i estan obertes com a museu.
Nosaltres no ens hi aturem i fem camí cap el Lloar, tot seguint el riu Siurana. El paisatge es bastant erm. Trobem oliveres, ametllers, avellaners, alguna alzina i lledoners però no es veu gaire conreat.
Mes endavant sí que hi ha força vinyes que per cert estan vereman. La ruta segueix baixant per enmig de les vinyes fins travessar el riu Siurana. Moltes d’ aquestes vinyes ja no tenen raïms, altres les veiem amb els cups plens esperant que els passin a recollir. Ens creuem amb un tractor que porta sulfat, un pagès que ens orienta ja que no hi ha les marques del GR. I així fem cap al barranc.
Seguim fins a “El Lloar”, un altre poblet voltat de vinyes, ametllers i oliveres. Aquí fem una aturada a la font i el Gabriel que hi té família aprofita el pas per saludar-los.
La ruta torna a devallar,entre oliveres, ametllers i tambe alguna figuera que ens ha abastit de boníssimes figues de coll de dama pel dinar. Després de passar el riu Montsant una forta pujada ens condueix a les envistes de Gratallops on dinem a l’ empar d’ oliveres.
Un cop a Gratallops aprofitem per visitar la cooperativa i abastir-nos de vi del priorat i oli.
En tornar a Barcelona tots anàvem ben carregats. Una sortida ben profitosa.